B2B-marketingstrategie kan een ingewikkeld onderwerp lijken, maar we begrijpen dat jij als MKB-ondernemer je liever richt op je bedrijf en vakgebied dan op marketing. Toch willen we je de basis uitleggen, zodat je beter in staat bent de regie te pakken over je eigen marketing én je beter in staat bent je leverancier aan te sturen.

Laten we het eenvoudig houden en de essentie van B2B-marketingstrategie bespreken met de volgende onderwerpen:

Wat is B2B-marketingstrategie?

B2B-marketingstrategie draait om het promoten van jouw producten of diensten aan andere bedrijven, met als uiteindelijk doel het genereren van potentiële klanten (leads). Hierbij gaat het niet meteen om directe verkoop, maar om het opbouwen van langdurige relaties met deze leads. Zodra het juiste moment daar is, worden de leads overgedragen aan het sales team, in de hoop dat ze daadwerkelijke klanten worden.

wat is b2b-marketing

Wat is het verschil tussen B2C en B2B-marketingstrategie?

Het belangrijkste verschil tussen B2B (business-to-business) en B2C (business-to-consumer) marketing is dat B2B zich richt op zakelijke klanten, terwijl B2C zich richt op individuele consumenten. Hier zijn enkele cruciale verschillen:

 1. Beslissingstermijn: Bij B2B-aankopen is de beslissingstermijn meestal langer, omdat het vaak om grote aankopen gaat voor het hele bedrijf. Bij B2C-aankopen is dit proces meestal korter.
 2. Ratio versus emotie: B2B-marketing is meer op ratio gebaseerd en vereist educatie en informatieverstrekking aan de klant. B2C-marketing wordt vaak gedreven door emotie en aanbiedingen.
 3. Besluitvorming door een groep: In B2B worden beslissingen vaak genomen door een groep mensen, de ‘decision making unit,’ terwijl B2C meestal één ideale klant target.

Hoe ontwikkel ik een goede B2B-marketingstrategie?

Een goede marketingstrategie begint met een duidelijk plan. Hier zijn de stappen die je moet volgen:

 1. Bedrijfsstrategie: Begin met het begrijpen van je bedrijfsdoelen op de lange termijn, die richting geven aan je marketingstrategie voor de komende 12 maanden.
 2. Marketingdoelen: Stel meetbare marketingdoelen op die aansluiten bij de bedrijfsdoelstellingen voor het komende jaar.
 3. Budget: Bepaal je marketingbudget en verdeel dit over verschillende marketingacties, rekening houdend met de doelstellingen.
 4. Marketingacties: Kies welke marketingacties je wilt uitvoeren om je doelen te bereiken, zoals contentmarketing, e-mailmarketing, SEO en evenementen.
 5. Middelen en kanalen: Kies de meest effectieve marketingmiddelen en kanalen, zoals LinkedIn, contentmarketing, Google Ads, e-mailmarketing en evenementen, afhankelijk van je doelgroep.
b2b-marketing strategie

Om een goede marketingstrategie te schrijven, heb je allereerst input uit de bedrijfsstrategie nodig. Denk aan antwoorden op de volgende vragen:

 • Waar staat het bedrijf op lange termijn? Aan welke droom bouwen we? Hier mag je een termijn van 5 tot 10 jaar voor nemen. Het doel hoeft niet heel concreet te zijn, maar het moet wel richting geven aan de koers.
 • Wat betekent dit voor de komende 12 maanden? Wat moet er in het komende jaar gebeuren om concreet aan onze droom te bouwen? Hierbij stel je later SMART-doelen op, waarvan je het resultaat precies kunt meten.
 • Wat gaat de onderneming doen om deze doelstellingen te halen? Hoe gaan we onze producten en diensten ontwikkelen? Wat gaat sales bijdragen? Welke gevolgen heeft dit voor marketing? 

Heb je alle vragen uitgebreid en zo concreet mogelijk beantwoord? Dan ga je het marketingplan schrijven. Deze bestaat uit de volgende onderdelen:

Wat zijn de strategische B2B-marketingdoelen?

Bepaal de marketingdoelen voor dit jaar. Maak deze doelen SMART en zorg ervoor dat ze verband houden met de bedrijfsdoelstellingen voor de komende 12 maanden.

Wat is het marketingbudget voor een B2B-marketingstrategie?

Zorg ervoor dat je jouw marketingbudget terugrekent naar de kosten per lead, kosten per opportunity en kosten per klant. Zo bouw je direct aan je marketing funnel. Een marketing funnel brengt de reis in kaart die iemand aflegt om klant te worden. Wil je meer input voor het bepalen van je marketingbudget? Lees dan dit blogbericht: wat kost online marketing? 

Welke marketingacties ga je voeren?

Welke marketingacties ga je uitvoeren? Waarom kies je voor die acties? Let op: je gaat hier nog niet in op hoe je dit gaat doen. Deel het op in grotere onderdelen. Denk hierbij aan content marketing, lead nurturing, zoekmachine-optimalisatie en salestrainingen. Deze marketingacties moeten bijdragen aan het behalen van je marketingdoelen. Anders heeft het natuurlijk geen zin. Beschrijf daarom per marketingactie welk doel je ermee wilt behalen en maak deze SMART.

Hoe ga je jouw budget verdelen?

In stap 2 bepaalde je jouw marketingbudget en in stap 3 je marketingacties. Nu ga je jouw budget verdelen over de acties die je gaat uitvoeren. Houd daarbij rekening met de doelstellingen die je aan je acties koppelt. Acties met indrukwekkende doelstellingen verdienen natuurlijk meer budget dan kleinere acties met minder impact.

Tools en software voor effectieve B2B-marketing

Er zijn tal van handige tools en software beschikbaar om je B2B-marketingstrategie te verbeteren, zoals:

 • LinkedIn: Het grootste zakelijke platform in Nederland voor B2B-marketing.
 • Contentmarketing: Een cruciale strategie waarbij je waardevolle inhoud deelt, zoals e-books en whitepapers, om leads te genereren.
 • Google Ads en SEO: Om je content te promoten en hoger in zoekresultaten te verschijnen.
 • E-mailmarketing: Een krachtig middel om leads warm te houden en geautomatiseerde e-mails te versturen.
 • Evenementen: Ideaal om leads te genereren en bestaande leads warmer te maken.
 • Account-based marketing (ABM): Een strategie waarbij je je richt op specifieke bedrijven in plaats van op de algemene markt.
b2b-marketing middelen

Cijfers en trends in B2B-marketingstrategie

B2B-marketing evolueert voortdurend. Enkele belangrijke trends zijn:

 1. Samenwerking tussen marketing en sales: Marketing en sales werken steeds nauwer samen, met een focus op CRM-systemen om leads effectief te volgen.
 2. Meetbaarheid: Dankzij software zoals HubSpot en Salesforce is het effect van marketing steeds beter meetbaar geworden.
 3. Focus op leadkwaliteit: Door betere dataverzameling en automatisering ligt de nadruk nu meer op kwaliteit dan op kwantiteit bij B2B-marketing.
 4. AI en automatisering: Kunstmatige intelligentie maakt marketing efficiënter en persoonlijker.
b2b-marketing trends

Succesfactoren in B2B-marketingstrategie

Enkele sleutelfactoren voor succesvolle B2B-marketingstrategieën zijn:

 • Duidelijk gedefinieerde doelgroep: Een goed begrip van de doelgroep, inclusief hun drijfveren, is essentieel.
 • Inzicht in het oriëntatieproces van de doelgroep: Kennis van de klantreis helpt je om leads beter te bedienen.
 • Sterke merkpositionering: Onderscheid jezelf van concurrenten en maak duidelijk waarom jouw product of dienst de beste keuze is.
 • Geïntegreerde strategie: Zorg dat alle marketingtactieken goed op elkaar aansluiten.
 • Meetbare doelstellingen: Stel meetbare doelen op om de prestaties van je marketingcampagnes te optimaliseren.
 • Samenwerking tussen marketing en sales: Een optimale samenwerking zorgt voor betere resultaten.

Wil je meer succes met je B2B-marketingstrategie?

Nu je de basisbeginselen van B2B-marketingstrategie begrijpt, ben je goed op weg. Als je meer hulp nodig hebt bij het ontwikkelen van je marketingplan, staan we klaar om je te ondersteunen. Samen kunnen we ervoor zorgen dat je waardevolle leads genereert. Neem gerust contact met ons op voor advies en begeleiding.