Een goede data analyse

Er zijn twee sectoren waar veel geld verdiend wordt: data en olie. Olie, zo geloven wij, is nog maar van korte duur. Maar data: daar ligt een kersverse goudmijn. Een goudmijn waar ook jij gebruik van kunt maken. Ga dus voor een gedegen data-analyse van jouw B2B-marketing en haal alles uit de data die je waarschijnlijk al verzamelt. 

Niet alleen de grootste bedrijven werken met flinke hoeveelheden data. Ook op kleiner niveau: binnen het MKB wordt een schat van data opgebouwd. Denk maar eens aan bezoekersstatistieken van de website, marketing-opbrengsten, sales-activiteiten, financiële KPI’s: vrijwel alles wordt gemonitord. En dus kun je het rapporteren en analyseren. Velen doen dat nog altijd met bergen spreadsheets, maar dat is allang niet meer nodig. Daarnaast kan het veel effectiever, leuker en makkelijker. 

De vraag voor velen is echter: waar begin je met een goede data-analyse? Wij werken met de onderstaande stappen:

 1. Plan: wat wil je veranderen? 
 2. Do: maak de eerste stap met een goed experiment. 
 3. Check: analyseer de uitkomsten van je experiment. 
 4. Act: bepaal wat je met de uitkomsten van je experiment doet.

Stap 1 – Plan: wat wil je veranderen? 

Een goede data-analyse van jouw B2B-marketing begint bij een plan. Eigenlijk begint elk plan met een goede brainstorm. Natuurlijk: je hebt data uit het verleden. En al wat ervaring opgedaan. Maar als marketing, sales en het MT bij elkaar komen, dan ontstaan er verfrissende ideeën. 

Deze ideeën worden het liefst gevoed door data uit het verleden. Heb je die niet? Probeer dan gezamenlijk de grootste commerciële uitdaging te formuleren: wat wil je?

 • Meer traffic naar je website? 
 • Meer leads uit de traffic halen?
 • Betere kwaliteit van leads? 
 • Meer leads converteren naar verkopen? 
 • Meer marge of omzet uit bestaande klanten? .

Formuleer doelstellingen

Nu weet jij wat je wilt bereiken. Dus bepalen jullie gezamenlijk 1 tot 3 doelstellingen. Deze doelstellingen, omdat het zo tactisch is, wil je behalen binnen 1 tot 3 maanden. En natuurlijk formuleer jij deze doelstellingen op een SMART-methode. 

Stap 2 – Do: maak de eerste stap met een goed experiment 

Hoe ga jij je doelen bereiken? En welk budget komt daarbij kijken? Wie moet welke werk uitvoeren? En hoe houden jullie deadlines en kwaliteit in de gaten? Je omschrijft het in een operationeel actieplan. 

Probeer dit vooral kort en snel te houden. Je wilt geen lange onderzoeken doen, dikke plannen schrijven of stroperige processen. Je wilt vooral snel een experiment online, waarmee jij kan bewijzen dat de acties die je uitvoert bijdragen aan de doelen die je wilt halen. 

Stap 3 – Check: analyseer de uitkomsten van je experiment 

Na je experiment ga je data analyseren. Of belangrijker nog: je gaat de data die jij verzamelt presenteren aan het team. Zo maak je samen een analyse van een plan dat jullie samen hadden. Hieruit volgen absoluut kritische vragen en een goede brainstorm, die helpt bij de definitieve interpretatie van de data. En bij het ontwikkelen van draagvlak. Dat ook. 

Stap 4 – Act: bepaal wat je met de uitkomsten van je experiment doet

Je bent nu aangekomen bij de laatste stap van de data-analyse van jouw B2B-marketing. Bepaal nu, weer samen met het team, wat je met de uitkomsten doet. En eigenlijk, om het je eenvoudig te maken, zijn er maar drie opties: 

 • Persevere (volhouden)
  Je resultaten van je experiment zijn positief. Je zet de test voort tot nóg betrouwbaardere statistieken of je implementeert de test om het blijvend te maken.
 • Perish (beëindigen)
  Goed experiment, ongewenste uitkomst? Dan stop je het experiment. De resultaten zijn niet zoals je had verwacht en je gaat dus door met het volgende experiment. 
 • Pivot (draaien)
  Je testuitslag is onzeker. Je kunt de test wat aanpassen en je experiment opnieuw starten. Je optimaliseer je experiment. 

Je optimaliseert in een cyclus

Ongeacht de uitkomst: je gaat na stap 4 weer terug naar stap 1. Je start een compleet nieuw experiment (in het geval van persevere en perish) of je optimaliseer je huidige experiment, met nieuwe doelen, plannen en data-analyses. 

Door continu de focus te hebben op een nieuw experiment, blijf je groeien. Niet alleen in resultaten, maar ook in kennis over je doelgroep en de manier waarop jij experimenten uitvoert. En alleen dit leidt tot een growth mindset: een leven lang leren. 

Wil je weten hoe je met de juiste tools jouw marketing en sales gerelateerde data gebruikt? Wij stellen je graag voor aan onze favoriete tool: HubSpot. Wil jij meer leren over HubSpot? Vraag dan eens een vrijblijvende quick scan aan. We helpen je dan direct op weg!