Tips voor betere data analyse

Data analyse in B2B-marketing. Voor de ene marketeer een must, voor de andere de zevende hemel. Maar hoe je het ook wendt of keert: een goede analyse leidt tot betere inzichten en tot nog betere acties. Daarom geven we je graag 5 tips om van jouw volgende data-analyse een next level analyse te maken.

Tip 1: rapporteer alleen waardevolle inzichten

Waar begin je bij jouw data analyse in B2B-marketing? In het Engels hebben ze een fantastische term: “Vanity Metrics”. Dit zijn statistieken die ervoor zorgen dat jij mooie sier maakt, maar waarmee je anderen niet helpt. Denk aan aantal views op een video, of volgers op Facebook. Leuk om te weten. Maar je hebt er niets aan. 

Begin daarom altijd met het opstellen van doelen. Wat wil je eigen bereiken? Als je dat weet, moet je jezelf altijd twee vragen stellen als je iets rapporteert: 

  • Rapporteer ik hiermee mijn doel?
  • Zo nee: rapporteer ik dan cijfers waarmee ik mijn middelen beter kan inzetten, zodat ik wel doelen behaal? 

Als je antwoord twee keer “nee” is, maak jij je schuldig aan een vanity metric. Foei! 

Tip 2: let op operationeel versus management-rapportages

Het management huurt jou in voor een expertise. Je kunt goed verkopen? Je bent een uitstekende marketeer? Of juist een prima manager. Jij bent in staat om je werk te doen, toch? Daarom zou je naar het management (vrijwel) nooit operationele statistieken willen rapporteren. 

Maar wat zijn operationele statistieken precies? 

Dit zijn gegevens die je gebruikt om je middelen aan te scherpen. CTR op een advertentie variant bijvoorbeeld. Jij kunt, op basis van je CTR, bepaalde beslissingen nemen. Dat moet jij zeker doen: daar wordt je voor ingehuurd. Maar dit hoef jij toch niet te rapporteren naar je manager?

Je manager wordt eerder blij van doelen: hebben we de doelen behaald? Wat zijn de kosten? Op het moment dat jij op basis van deze data een chagrijnige manager hebt: dan moet jij je werk beter doen! En dus in de operationele data duiken om te optimaliseren. Aan het werk jij! 

Tip 3: focus op data met context

Had jij vorige maand 3.000 bezoekers op je website? Of komen er uit Facebook 30 leads? Fantastisch! 

Maar wat moet je er mee?  Zonder context is deze data waardeloos. 

Je kunt grofweg op twee manieren context toevoegen: 

  • Door trends te rapporteren
    Dus afgelopen maand 3.000 bezoekers? En hoe was dat vorige maand? En dezelfde maand vorig jaar? Als je hier groei ziet, zie je dat je goed bezig bent. Heb je een daling? Dan is er werk aan de winkel. 
  • Door segmenten te rapporteren
    Heb jij nu 1.000 bezoekers via Facebook? En slechts 3 via Google? Misschien moet je dan eens wat aan Search Engine Optimalisatie doen. Door twee segmenten tegen elkaar af te wegen, zie je snel kansen (dit voorbeeld is overigens een goed voorbeeld van een vanity metric: misschien haal je uit die 3 bezoekers wel 100% van je leads). 

Tip 4: klop nooit data over

Nou ja… nooit. Natuurlijk mag je incidenteel of als experiment wel eens data overtikken. Maar ben jij elke week, maand of kwartaal bezig met het opstellen van een dashboard of rapportage? Dat is zó 2016. 

Er zijn tegenwoordig mooie tools waarin je verschillende databronnen kunt rapporteren. Denk aan Google Data Studio of Microsoft Power BI. Overtikken… dat is toch zonde van jouw tijd? 

Tip 5: analyseer door te bespreken

Vrijwel al onze klanten, ik denk zonder uitzondering, doen helemaal niets structureels met een dashboard of met data. Misschien kijken ze het aan het begin van de samenwerking, als er nog veel energie uit data komt. Maar er is niets zo saai als data, en ook onze klanten snappen dat. Zeker na 3 of 4 keer dezelfde rapportage toegestuurd te hebben gekregen. 

Daarom is bij ons de regel: we sturen geen dashboards zonder toelichting. Je moet statistieken bespreken met iedereen die er van moet weten: Sales, Marketing, Management: betrek iedereen periodiek bij de data (het liefst in een cyclus of bepaalde structurele werkwijze). 

Dus: rapporteer jij wel, maar bespreek jij geen data met jouw leidinggevende? Stuur die rapportage nu eens een keer niet. We durven te wedden dat er geen haan naar kraait.

Wil jij ook aan de slag met jouw data? Wil je gefragmenteerde data inzichtelijk en vooral overzichtelijk maken? Vraag ons dan eens naar een gratis consult, we helpen je graag verder zodat ook jouw data analyses de organisatie écht helpen bij het behalen van de doelen.