In 5 stappen maak jij je eigen Buyer Persona. Door de klant centraal te stellen, in alle marketing en sales die je doet, groei je sneller, beter en genereer je meer leads! We vertelden in ander artikel (“Wat is een buyer persona? En waarom heb je die nodig?“) dat je met een Buyer Persona veel klantgerichter wordt. In dit artikel maak jij in 5 concrete stappen je eigen persona.

Maar hoe maak je nu een goede persona voor jouw bedrijf?

Aan de hand van deze 5 stappen stel jij een betrouwbare Buyer Persona op die jou helpt om je marketing en salesdoelstellingen te halen.

1: Wat wil jij van jouw buyer persona weten?

Wil jij écht succesvol zijn met het centraal stellen van jouw klant? Vraag jezelf dan eerst af: wat wil ik eigenlijk allemaal weten van mijn ideale klant?

Brainstormen helpt. Betrek Marketing, Sales en Operations: alle customer facing teams vertegenwoordigen jouw Buyer Persona! Met één doel: de belangrijkste informatie over jouw persona achterhalen. 

Een valkuil van deze brainstorm is dat je jouw Persona al invult. Dat is nog niet nodig. Probeer eerst eens te achterhalen wat je aan jouw perfecte klant zou willen weten. Dat is voor deze brainstorm meer dan voldoende! 

2: Verzamel data van jouw buyer persona

Heb je bepaalt wat je wilt weten in stap 1? Dan kun je in stap 2 alle informatie verzamelen. Raadpleeg je database, zoek statistieken, interview je doelgroep, doe zoekwoordonderzoek. Kortom: probeer zo objectief mogelijk de gestelde vragen uit stap 1 te beantwoorden.

De sterkste persona’s zijn gebaseerd op feiten. Niet op aannames.

Enkele bronnen die jij kunt raadplegen

  • Mensen van Sales en Operations. Zij spreken dagelijks met je klanten.
  • Je klantendatabase (CRM). Analyseer.
  • Een interview of enquête onder huidige klanten.
  • Google Analytics. Via welke zoektermen komen mensen op je website?
  • Loop de markt op, ga de stad in, naar de bioscoop of naar een beurs. Zoek jouw doelgroep en praat met hen.
  • Social media: welke vragen stellen zij online? Zoek daarbij eens naar relevante groepen. 
  • Zoekwoordonderzoek. Tik een zoekwoord in Google in, en kijk naar de suggesties die Google geeft. 
  • Veelverkochte boeken op Bol.com of Amazon. Welke thema’s spreken aan? 

3: Schets een karakter

In de derde stap categoriseer je jouw marktonderzoek. In een fictief karakter schets jij jouw eerste Buyer Persona. Probeer daarbij in te zoomen op: 

  • Demografische gegevens, zoals leeftijd, geslacht, opleiding of woonplaats.
  • Psychosociale gegevens: wat zijn uitdagingen en doelen van jouw persona? Welke drempels en frustraties komen daarbij kijken? Wat drijft jouw persona om deze doelen na te streven? 

Vooral de Psychosociale gegevens zijn belangrijk. Zo leer je exact met welke pijn jouw doelgroep zit, en hoe jij deze kunt oplossen!

4: Maak je persona visueel

Als je alle vragen hebt beantwoord en gecategoriseerd alle bovenstaande vragen hebt beantwoord, kun je dit in een visueel profiel verwerken. Voeg hier ook een foto van je persona aan toe om het extra persoonlijk te maken. Gebruik van quotes is ook een manier om je persona realistischer te maken.

Bouw je persona op basis van een template

Je bent niet de eerste die een Buyer Persona gaat maken. Er zijn veel mooie templates. Met deze templates lever jij een volwaardige persona op. Compleet met demografische gegevens, angsten en frustraties, doelen en ambities en motivaties en drijfveren.

5: Stop nooit met leren!

De vijfde stap is de belangrijkste! Jij als Marketeer moet de doelgroep tot op het bot leren kennen. Dat doe je niet met een paar interviews. Of met één goede brainstorm. Dat doe je door structureel te werken aan begrip. Praat vaak met jouw doelgroep, met mensen van Sales, en met anderen. Leer je doelgroep kennen. Snap hun frustraties. En werk je persona bij. 

Je Buyer Persona is dus geen statisch document. Je werkt hem bij als je nieuwe kennis hebt over je doelgroep. De laatste stap? Blijf continu leren over jouw doelgroep!