Inbound Marketing  is het genereren van verkeer, leads en omzet door waardevolle inhoud te publiceren en verspreiden, waar potentiële klanten veel waarde aan hechten.

In tegentstelling tot traditionelere (massamediale) marketing, gaat inbound marketing er van uit dat je met marketingcommunicatie het orientatieproces van je ideale klant positief kunt beinvloeden. En daardoor vroegtijdig een relatie opbouwt, contacten helpt kiezen (voor jouw bedrijf) en hierdoor betere leads genereert en tevreden klanten overhoudt. 

Je leest in dit blogbericht meer over: 

De verschillen tussen traditionele en inbound marketing

Het grootste verschil tussen traditionele en inbound marketing is de klantfocus. Je zet de klant centraal. Je verspreidt waardevolle inhoud, op het juiste moment, naar de juiste persoon. Op basis hiervan genereer je leads en een goede relatie. Al vroeg in het orientatieproces. 

Traditionele marketing is veel meer gericht op het opbouwen van een merkimago en -voorkeur door middel van zenden. Direct Marketing door de brievenbus, TV-reclames, banners. Alles waardoor je in wezen de doelgroep irriteert en het leven minder mooi maakt. Een wat ouderwetse kijk op marketing, als je het ons vraagt.

Traditionele marketingInbound Marketing
Verkoopgericht Eenzijdige communicatie De klant ervaart SPAM en irritatie Via print, TV, radio en massamedia Social adverteren Spam marketing Verzonden of uitgezonden wanneer het bedrijf het wilt.  Gericht op merkimago en brandingOplossingsgericht Interactieve communicatie Marketing voegt waarde toe  Blogging  verdiende social media Opt-in email marketing Gevonden wanneer de klant het wilt (op basis van de Buyer’s Journey) Gericht op traffic, leads en omzet

Wat levert Inbound Marketing op?

Ondernemers, marketeers en sales-professionals die met Inbound Marketing starten ervaren veel voordelen, zo blijkt uit onderzoek van Internationale Software-leverancier Hubspot: 

 • Binnen een jaar verdubbeling in groei in websitebezoekers
 • 61% lagere kosten bij het genereren van leads
 • Een stijging van 130% in aantallen leads
 • 89% van de bedrijven ervaart een verbeterde score van lead naar verkoop. 

Ook bij andere klanten merken we grote stappen:

 • 70% meer traffic
 • 52% neer leads
 • 46% meer verkoopkansen
 • 24% meer klanten

Kortom: meer traffic, meer én betere leads en meer omzet!

De voordelen van Inbound Marketing

Natuurlijk levert Inbound je meer traffic, leads en omzet op. Dat zagen we in de alinea hierboven. Maar de voordelen die het jouw bedrijf brengt, zijn nog groter: 

 • Je rendement op je marketingmiddelen is blijvend, structureel en schaalbaar
  Omdat je content klaarzet, en met name door vindbaarheid in Google deze gevonden wordt, blijft je investering renderen. Als je eenmaal gevonden wordt in Google, en je content levert traffic en leads op, dan blijft deze stroom (min of meer) continu doorlopen. 
 • Jij, maar ook het gehele bedrijf, wordt 100% klantgedreven
  De klant komt centraal te staan. Met Inbound wil je relevante content delen, op het juiste moment. Je zet de content klaar, en door automatisering krijgt elke prospect op zijn gewenste moment deze inhoud voorgeschoteld. Dankzij deze excercitie wordt jouw marketingafdeling klantgericht. Maar ook Inbound Sales en je operationele processen worden door deze klantcentrale aanpak meer klantgedreven. 
 • Inzicht in marketing-rendement
  Omdat Marketing en Sales meer samenwerken, kun je zogenaamd “closed loop” rapporteren. Dat betekent dat uitgegeven marketingeuro’s vertaalt kunnen worden naar leads, nieuwe klanten en herhaalaankopen. Zodat je tot achter de komma kunt uitrekenen waar je budget ook rendement oplevert. 
   
 • Marketing en Sales wordt één afdeling die lekker, gesmeerd loopt
  Inbound draait om een gestroomlijnde customer experience. En Marketing en Sales zijn daardoor aan elkaar overgeleverd.  Door het stellen van gezamenlijke doelen en de samenwerking meer en meer te formaliseren, wordt er één commercieel hart gecreerd. En dit werkt efficienter, leidt tot betere klanten en is bovendien veel, veel, veel leuker. 

Niet voor niets blijkt uit internationaal onderzoek van Hubspot dat 94% van alle marketeers tevreden is met hun keuze voor Inbound Marketing!

Wat kost Inbound Marketing? 

Ja. Wat kost een auto? Of een vakantie? 

Het is enorm afhankelijk van je doelen en je budget. En natuurlijk de scope: wil je ook sales en operations meenemen in je Inbound-traject? Of alleen Marketing? 

Het inschatten van de kosten is lastig. Maar hou rekening met de volgende bedragen: 

 • Minimaal €2.000 per maand voor een waardevol experiment. 
 • Gemiddeld €4.000 per maand voor het eerte jaar.
 • Op termijn kan je budget oplopen tot een veelvoud hiervan. 

Het grote voordeel is dat Inbound 100% meetbaar is. Je gaat dus pas meer uitgeven, als het rendement bewezen is. Oftewel: hoe meer je uitgeeft, hoe meer je verdient!

Het Inbound strategie: hoe maak ik een plan? 

Een Inbound Strategie zet je op met de volgende stappen: 

 1. Bepalen business case
  Wat zijn je doelen? Hoeveel extra omzet wil je genereren met inbound? Hoeveel leads zijn daarvoor nodig? Hoeveel extra traffic? En welke inspanningen en budget stel je daar tegenover? Belangrijk om als eerst te definieren.  
 2. Stel een Buyer Persona op
  Een Persona is een ijkpersoon van jouw ideale klant. Hierin schets je vooral de uitdagingen, doelen en pijn van jouw ideale klant, zodat je daar op in kunt spelen in jouw marketing en sales.  In dit blogbericht leer jij hoe je een Buyer Persona opstelt in 5 stappen. 
 3. Stel een Buyer’s Journey op
  Met een Buyer’s Journey in kaart, weet jij welke informatie gezocht wordt, op welk moment. Zo weet jij welke marketing je klaar moet zetten voor orienterende en beslissende prospects. 
 4. Maak een Contentplan 
  Met een contentplan maak jij een overzicht van alle titels die jij wilt publiceren, door wie en waarom. Met dit contentplan kun jij de komende maanden inhoud geven aan jouw inbound marketing strategie! 

That’s it, dat zijn alle stappen.

De stappen van de marketinguitvoer

Elke vast periode, meestal elk kwartaal, lanceer jij een nieuwe Inbound Campagne. Dit bestaat uit vier structurele stappen: 

 1. Bepaal je strategische keuzes
  Op wie richt je je? Wat zijn je doelen voor de komende periode? 
 2. Maak een content plan
  Welke content ga je verspreiden? Met welk “content offer” ga je mensen verleiden te converteren? Wat is er nodig aan landingspagina’s, e-mailmarketing, blogs en social updates? 
 3. Content produceren
  In deze stap ga je aan de slag. Je schrijft blogs, ontwikkelt ebooks, maakt automatische e-mail marketing flows en levert leads geautomatiseerd uit aan Sales. 
 4. Evaluatie, rapportage en door!
  Na elke campagne komt je team bij elkaar. Directie, sales en marketing bepaalt samen of de doelen behaald zijn, hoe we nog beter kunnen samenwerken en bepalen de marketing- en salesacties voor de komende periode.