Je bent eruit. Jij wilt meer leads in de maakindustrie. Maar jouw marketing is niet effectief! Voor eens en voor altijd moet jouw marketing meer leads gaan opleveren zodat je ook online (meer) omzet gaat realiseren. Ga voor echte groei en leer alles over de drie digitale strategieën die je moet kennen.

Digitale bedrijfsgroei in de maakindustrie, hoe doe je dat?

Meer leads genereren begint in iedere industrie bij het begin: een gedegen strategie. Dat is ook de stap die wij aanraden. Wij geloven daarbij niet meer in ellenlange onderzoeken en dikke strategische adviezen waar je al maanden aan kwijt bent. Wij geloven in het maken van snelle, doordachte keuzes waarna we testen in de ‘’echte wereld.’’

Snel werken en snel schakelen leidt tot resultaat! Daarbij leidt het tot een lager risico. Stel je voor dat je maandenlang voorbereid en investeert in een campagne die later niet blijkt te werken? Dan kun je terug naar de tekentafel terwijl je de kosten ziet oplopen. Ondertussen blijven de leads uit.

En daarom kiezen wij, voor onze klanten in de maakindustrie, snel een geschikte strategie die we verder uitwerken. Een strategie die evolueert en met jou meegroeit. Dankzij het snelle schakelen en ad hoc werken kunnen we in no-time bijsturen richting een strategie die fantastisch werkt. Dit terwijl we meteen resultaten en leads binnenhalen.

First things first: Wat is een marketingstrategie?

De marketingstrategie is een plan voor het behalen van een marketingdoel. Vaak opgesteld voor de lange termijn. Maar, in de online wereld is lange termijn een jaar. Veel langer kijken heeft weinig zin.

Een plan heeft nog niets te maken met de middelen. Het heeft meer te maken met de visie en uitvoer in grote lijnen. Elke strategie, of het nu een marketingstrategie is, of iets heel anders, bestaat minimaal uit de volgende onderdelen:

 1. Een doel
 2. Een huidige situatie
 3. Een gewenste situatie
 4. Een methode om van de huidige naar de gewenste situatie te komen.

Maar welke methode, welke strategie, kies je?

wat is een marketingstrategie

Verschillende strategieën

Er zijn 101 verschillende strategieën of combinaties daarvan. In het dagelijks leven zien wij voor de maakindustrie de volgende mogelijke keuzes:

Strategie 1: Inbound Marketing voor goede, warme leads

Inbound Marketing draait om het helpen van jouw ideale klant met een mix van goede en waardevolle content. Deze waardevolle content verspreid je op een manier die past bij jouw ideale klant. Je stop dus met SPAM en traditionele marketing als branding en push marketing. Je bereikt je doelgroep op basis van het moment en de inhoud waar hij of zij op zit te wachten.

Je ideale klant staat hierbij centraal. Je helpt je prospects met goede content op het juiste moment. Zo werk je aan vertrouwen, expert-status en bewerk je jouw ideale klant. Zo krijgt sales uiteindelijk warme leads waar je met Inbound Sales mee aan de slag kunt.

Veelgebruikte middelen bij Inbound Marketing

Content is essentieel bij Inbound Marketing. Daarnaast probeer je de verspreiding van deze content (a) zoveel mogelijk te automatiseren en (b) deze automatisering te laten lopen op het moment dat de prospect daarvoor open staat.

Middelen die we vaak inzetten zijn:

 • Blogs
 • Ebooks en whitepapers
 • Webinars
 • Video’s
 • E-mailmarketing
 • Zoekmachine marketing
 • Sociale media marketing

Wanneer kies je voor inbound marketing?

Je kiest voor Inbound Marketing als jouw bedrijf of jouw doelgroep aan de volgende voorwaarden voldoet:

 • Hogere orderbedragen (vanaf €5.000) of hoge emotionele betrokkenheid bij het aanschafproces.
 • Langere verkoopcyclussen (vaak langer dan 1 maand)
 • Wanneer je een bepaalde bulk aan leads en nieuwe klanten nodig hebt (meer dan 10 per maand)

Weten of jij klaar bent voor Inbound Marketing? Lees dan vooral ook onze blog ‘Zijn deze 6 signalen herkenbaar in jouw bedrijf? Ga dan voor Inbound Marketing.

Strategie 2: Account Based Marketing voor écht grote vissen

Bij Account Based Marketing (ABM) staat een 1 op 1 benadering met een bepaalde prospect of bedrijf centraal. Je richt dus heel een marketingcampagne op om deze af te vuren op slechts 1 bedrijf (maar vaak wel meerdere personen binnen dit bedrijf).

Stel, jij wilt het Koninklijk Huis als klant omdat je een bouwbedrijf hebt dat gespecialiseerd is in het renoveren en onderhouden van kastelen en paleizen, dan kan je op deze klant een marketing campagne bedenken, en die richten op de manager facilitaire zaken, hoofd onderhoud, bepaalde ministeries en de koning zelf.

Veelgebruikte middelen

Vaak maakt de afdeling marketing de content zoals webinars, ebooks en blogberichten. Deze content wordt verspreid via sales, vaak met tools als LinkedIn Sales Navigator of direct via e-mail, netwerken en telefonisch.

Wanneer kies je voor Account Based Marketing?

Je kiest voor ABM als je genoeg hebt aan een beperkt aantal nieuwe klanten. Misschien zijn 1 tot 4 nieuwe klanten per jaar wel voldoende om je sales-targets te behalen? Per klant gaat het dan om grotere bedragen (vanaf ongeveer €25.000).

Strategie 3: Outbound Marketing voor de grotere massa

Met Outbound Marketing ben je minder afhankelijk van de doelgroep, maar kan je wat agressiever jezelf in het vizier brengen. Over het algemeen is deze strategie het meest geschikt als je doelgroep minder (emotioneel) betrokken is en snel een beslissing neemt.

Hierbij heb je twee verschillende smaken:

 • Push Ads
  Met Push Ads probeer je jouw advertentie voor jouw doelgroep te krijgen, zonder dat hij daar zelf invloed op heeft. Social ads bijvoorbeeld. Dit kies je als jouw doelgroep niet zoekt naar jouw product.
 • Pull Ads
  Met Pull Ads richt je jouw advertentie op de zoekopdracht van jouw klant met zoekmachine adverteren. Zoekt jouw doelgroep naar jouw oplossing? Dan staat jouw advertentie bovenaan.

Veelgebruikte middelen binnen Outbound Marketing zijn:

 • Social Ads
 • Search Ads
 • Display Ads (beeldadvertenties op honderden andere websites, zoals nu.nl of Marktplaats)
 • Youtube Ads

Wanneer kies je voor Outbound Marketing?

Je kiest voor Outbound Marketing als je prospect niet erg betrokken is bij de aanschaf. Veelal bij kleinere orderbedragen en snellere beslissingen. Meestal zijn Online Ads ook wat voordeliger op te starten en beter geschikt voor de onderneming waarbij leadgeneratie in de kinderschoenen staat.

Inbound, Outbound of Account-based: welke marketingstrategie kies ik in de maakindustrie?

welke marketingstrategie moet jij kiezen?

Wil je weten wat de beste strategie voor jou is? Wij helpen je er gratis bij! Zodra jouw strategie bekend is, kunnen we natuurlijk helpen in de uitvoer van de gekozen strategie. Download daarnaast eens ons E-book ‘Inbound Marketing in 5 stappen’, om meer te leren over de Inbound Strategie.