tesla dogecoin conversie partners marketing regels marketingregels breken

Marketing verandert continu, dat maakt het deels zo een leuk vakgebied. Het maakt het echter ook uitdagend, want waar je soms jarenlang bepaalde regels volgt zie je dat sommige organisaties de status quo geweldig weten uit te dagen, en successen boeken waar anderen van dromen.


Marketingregels, je kunt ze gerust met een korrel zout nemen. Natuurlijk wil je de best practices volgen, de tactieken van de concurrent nauwgezet in de gaten houden en doen wat bewezen werkt. Maar, dat betekent niet dat je het net even anders kunt doen. Vaak levert juist volledig ander gedrag aandacht op. Door de regels niet te volgen, ben je die ouderwetse paarse koe van Seth Godin. Dus, dan volg je eigenlijk weer wel de marketingregels? Enfin: eens zien wie precies niet deed wat je denkt te moeten doen, en daardoor precies deed wat marketing moet doen.

1. Lemonade – Vooral niet doen wat de concurrent doet

Met een beurswaarde van een miljard dollar weet verzekeringsmaatschappij Lemonade aardig waarde te creëren.  Lemonade is gericht op jongere mensen die een verzekering nodig hebben en absoluut geen zin hebben in werken met ouderwetse verzekeringsmaatschappijen. Daarom brak Lemonade alle tradities in verzekeringsland en gingen ze voor style-first. Minimalistische uitsmijters, snelle hooks en een taaltje met een hoog ‘’hipgehalte’’ zorgt ervoor dat Lemonade jaarlijks flink weet te groeien. Dat was ongebruikelijk in deze branche. Alle regels in de verzekeringsbranche gingen de deur uit, en nieuwe regels werden verzonnen.

2. Airbnb – Actief klanten stelen van de concurrent 

Zonder plekken om te verhuren, had Airbnb niets te bieden aan zijn klanten. Om het aanbod te laten groeien, ging Airbnb naar een bestaand platform – Craigslist. Airbnb nam contact op met mensen die hun huizen al op Craigslist te huur hadden aangeboden en vroeg hen om ze ook op Airbnb te plaatsen. Op deze manier kreeg Airbnb bijna van de ene op de andere dag duizenden nieuwe gebruikers erbij. Het is interessant om te weten dat Airbnb eigenlijk geen directe concurrent van Craigslist is, en technisch gezien konden mensen hun huizen op beide sites vermelden.

Lees ook: Waarom een landingspagina net een eerste date is

3. Dropbox – Een product adverteren dat niet bestaat

Toen het team achter Dropbox hun product bedachten vroegen ze zich af of men  hier eigenlijk wel interesse in zou  hebben. Op dat moment was het technisch gezien een behoorlijke uitdaging om bestanden naar de cloud te synchroniseren. Het bedrijf wilde geen kostbare tijd verspillen aan het bouwen van iets waar niemand op zat te wachten. Dus in plaats van meteen het product te ontwikkelen, heeft CEO Drew Houston een korte video van slechts drie minuten gemaakt waarin hij uitlegde wat het product zou doen. Deze video bracht honderdduizenden mensen naar de website, en de wachtlijst groeide bijna van de ene op de andere dag van 5.000 naar 75.000 mensen. Toen moesten ze maar snel aan de bak om het product ook echt te maken. 

4. Tesla – Een advertentiebudget van 0.0 dollar tot 2023

Jarenlang gaf Tesla geen cent uit aan advertenties.  En toch kennen we het merk allemaal. Sterker nog, het is een van de snelst  groeiende merken ter wereld. Pas in 2023 werd Tesla groot nieuws omdat ze voor het eerst iets aan advertenties uitgaven. Elon Musk wist met zijn citaat ‘’“ We’ll try a little advertising, and see how it goes,” voorpaginanieuws op meerdere nieuwssites. In 2019 zei Musk nog ‘’“Tesla does not advertise or pay for endorsements. Instead, we use that money to make the product great’’.  De strategie van Tesla lag vooral op branding en verbinding met de doelgroep. Het gezicht van Musk zelf, en de service die verleend werd aan de consument, moesten het merk dragen. Ook het gezicht van de CEO moest het merk vooruit duwen, en dat Elon Musk met een tweet de waarde van een product kan laten stijgen bleek ook wel toen de cryptomunt Dogecoin 35% meer waard werd na enkele simpele woorden op het platform dat hij inmiddels bezit. 

5. Liquid Death – ‘’Murder Your Thirst’’

Dat klinkt gezellig, nietwaar? Vermoord jouw dorst. Leveren dat soort taglines wat op? Nou zeker weten.  Liquid Death komt met macabere zaken op de proppen en heeft als tweede tagline ‘’Don’t be scared, it’s just water’, dus maak je geen zorgen’. Bang voor de omzet hoeven ze ook niet te zijn: het bedrijf wist als startup zijnde al gewaardeerd te worden op 700 miljoen dollar, met een omzet van 130 miljoen dollar per jaar.  Van heldere waardeproposities naar gewoon keihard rebels zijn. Waarom ook niet? Ook mooi: je kunt je aansluiten bij de community van het drankmerk. Het enige wat je daarvoor moet doen? Je ziel wettelijk aan ze verkopen.

Wil jij weten hoe jij meer uit jouw marketing kunt halen? Vraag dan eens een Quickscan bij ons aan, wij nemen jouw huidge marketing onder de loep en geven je gratis tips om dichter bij je doelen te komen.